Еко Партнърс България АД - Организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки

Еко Будител

Еко Будител

Скъпи приятели, да отбележим Деня на народните будители! Предлагаме ви едно еко-събуждане с кампания Еко Будител!
Навръх Деня на народните будители - 1 ноември, в гр. Варна ще разменяме пластмасови отпадъци от опаковки за знания. 

 

Ние, Еко Партнърс, сме приготвили за вас ваучери за покупка от мрежата от книжарници на „Сиела“ в цялата страна и от електронния магазин на веригата на ciela.com.

 

Срещу пластмасови отпадъци от опаковки в количество над 3 кг, ще получите ваучер на стойност 10 лв.

 

Може да предадете за рециклиране пластмасови опаковки с кодове 1 (PET), 2 (HDPE), 3 (PVC), 4 (LDPE), 5 (PP), 6 (PS). Това са:

  •   бутилки от вода, безалкохолни, бира, сокове, мляко (вкл. капачките);
  •   опаковки на шампоани, миещи препарати, течни сапуни, козметични продукти;
  •   кутии за храни, сладолед;
  •   найлонови торби и пликове;
  •   кофички от кисело мляко;
  •   други опаковки.

 

Да отворим очите си за огромния проблем, който създаваме - замърсяването с пластмаса.

 

Заповядайте на 01 ноември (четвъртък) между 10:00 и 13:00 ч. при Морска гара.

Очакваме ви!

 

***

 

Защо пластмаса?

 

Пластмасата е един от най-разпространените и широко използвани материали в света. Всяка секунда глобално се използват около 160 000 найлонови торбички, което прави около 5 трилиона броя за година. Също така, всяка година в света се използват около 500 милиарда пластмасови чашки за еднократна употреба. Огромна част от стоките са опаковани в пластмасови опаковки. Заради липса или недостатъчно оползотворяване в някои от страните - най-големи производители на пластмасови отпадъци, като например Китай, Индонезия, Индия, както и цялостно свръхпотребление и непълно оползотворяване на пластмасови отпадъци в света, огромни количества от тях биват изхвърлени в природата - на открити сметища, от където попадат в реките, моретата и океаните, тровейки околната среда и обитателите ѝ, включително хората, по целия си път. Всяка минута в океаните попада количество пластмасови отпадъци, което се равнява на пълен камион. Около 90 % от отпадъците в океана са пластмасови, а 40 % от пластмасовите отпадъци са от опаковки. За най-големият остров от боклук в Тихия океан се смята, че може да достига размери колкото територията на Русия.

 

Да, ние сме в България и не можем да видим тези опустошителни глобални мащаби на проблема. Ние можем да намалим замърсяването по българските земи, в българските реки и в Черно море. Данните за замърсяването в Черно море също показват 85 % дял на пластмасовите отпадъци. 

 

Имайки изградени системи за разделно събиране и оползотворяване на отпадъците, сме максимално улеснени и длъжни да правим всичко, за да не допускаме попадането им в природата.

А най-добре да спрем да използваме и купуваме опаковки за еднократна употреба. Спокойно можем да ги заменим с алтернативни за многократна употреба - торбички, чаши, чинии, прибори, кутии.