Международен ден на река Дунав

Река Дунав е най-международната река в света и една от най-големите речни системи в Европа! Реката протича през 10 държави, а събира водите си от цели 19. На 29-и юни отбелязваме специалния ден, посветен на Дунав, заедно с всички други държави от Дунавския басейн! За да почетем този ден, организираме своеобразен фестивал с най-различни активности! Ще почистим няколко района по бреговете на Дунав и Янтра, ще организираме детски пленери, ще караме каяци и още много забавни и образователни дейности.
Ще открием една от любимите ни реки по нов и вълнуващ начин, както ни приканва мотото на тазгодишната международна кампания.

2️⃣9️⃣.0️⃣6️⃣ Началото ще поставим в Международния ден на р. Дунав, 29 юни, в гр. Свищов с изключително богата програма за деца и възрастни през целия ден!

3️⃣0️⃣.0️⃣6️⃣ На следващия ден, 30 юни, от 18 ч., ви каним да се включите в онлайн лекция “Непознатите реки”, която ще представят едни от най-опитните специалисти в сфера управление и опазване на водите и биоразнообразието в България – доц. д-р инж. Галя Бърдарска и Иван Христов! Има какво да научим от тях! Задължително посетете! https://fb.me/e/1v4ma1mT0

0️⃣3️⃣.0️⃣7️⃣ За 3 юли, събота, сме планирали почистване на бреговете на р. Янтра при гр. Долна Оряховица, където също ще обогатим събитието с допълнителни интересни дейности! Следете публикациите ни! Ще ви даваме най-важната информация за нашите акции – кога, къде и какво ще правим, за да отпразнуваме заедно нашите обич и грижа към Дунав. Имаме и изненади за вас!

Ние сме:

👉Еко Партнърс България АД
👉Каяк клуб Свищов 
👉Родителски кооператив „Тих бял Дунав“ – Свищов
👉Център за регионална интеграция и развитие – Свищов
👉Институт за изследване на климата, атмосферата и водите – БАН 
👉Басейнова дирекция Дунавски район
👉Кметство Долна Оряховица 

Биоразнообразието на река Дунав може да се сравнява с това в Австралия на Големия бариерен риф. Дунавската биосферна администрация отчита, че по делтата на реката има повече от 5000 отделни вида животни и растени. Освен това на Дунав е най-голямото количество тръстика в целия свят. Тъй като река Дунав е на кръстопътя между централна и източна Европа, това я прави търсено и предпочитано място за обитание сред дивите животни и птици.
Реката обаче е и най-големият замърсител на Черно море с отпадъци. Пазейки реката, пазим и морето.Няма да ни стигне мястото да опишем цялото многообразие на биологичния свят в поречието на Дунав, нито да разкажем за огромната роля, която реката е играла и продълважа да играе за оформянето на европейската цивилизация, а за мястото на реката в живота на хората, населяващи бреговете и, можем с часове да слушаме от техните лични истории, докато се любуваме на безбройните произведения на различните изкуства, вдъхновени от реката.Нека отпразнуваме заедно цялото богатство, което е Дунав за нас! 

Вижте детайли за събитията ни на живо тук и посетете онлайн лекцията във Фейсбук.