Ние от Еко Партнърс вярваме, че всеки може да бъде отговорен към опазването на околната среда. Ежедневните усилия, които полагаме, за да вървим към едно по-зелено бъдеще са важна и неразделна част от нашия живот. В нашата инициатива – Eco Partners Club, ние избираме да говорим с деца и възрастни, като се учим взаимно на действията си, поемайки малките стъпки, необходими, за да променим света около нас. Нашите посланици, колеги и приятели са част от Клуба на Еко Партнърс, заразявайки всички със своя ентусиазъм и надежда за едно по-чисто бъдеще.

За да бъдем по-близо до всичките си потребители, ние създадохме приложението Eco Partners.  Чрез интерактивен и иновативен подход, приложението ни не само обучава, но и забавлява, давайки възможност на всички да се учат от реални ситуации и да прилагат наученото веднага.

Защото заедно #можемдабъдемеко!

Първата стъпка по Пътя на отпадъците е изхвърлянето им в съответния цвят контейнер на Еко Партнърс. За пластмаса, метал и хартия той е жълт, а за стъкло – зелен. Съдържанието на всеки контейнер бива извозено до сепарираща инсталация, където годните за рециклиране отпадъци се селектират по материал. Отпадъците от жълтия и зеления контейнер преминават през различен вид сепариране, което налага и извозването им по различно време.

Стъкло

Първа стъпка при стъклените опаковки е сортирането им по цвят в сепариращата инсталация. След това те се транспортират до рециклиращо предприятие, където стъклото се натрошава до оптимални размери. Смесването им с различни видове химикали, позволява последващия процес, а именно разтапянето и оформянето в нови стъклени опаковки.

Метал

Металът се разделя на два основни вида – стомана и алуминий. Въпреки че и двата материала се претопяват, преди да стигнат съответната за тях пещ, стоманата се оформя в блокове, а алуминият – в листи. След като преминат в течно състояние, те се пречистват и охлаждат. С получения материал се изработват части за машини, велосипеди, електроуреди и др.

Пластмаса

След като е преминала процеса по предварително третиране, където се сортира по вид и цвят, пластмасата се извозва до съответното предприятие за рециклиране. Материалът в последствие минава през няколко основни процеса – смилане, пране, сушене и гранулиране. Крайният резултат може да се използва за направата на редица продукти, сред които: нови пластмасови опаковки, килими, якета, текстил и др.

Хартия

Пътят на хартиените опаковки след сепариращата инсталация, където се оформят на големи бали,  продължава със смилането им с вода и химикали до получаването на гъста каша, наречена пулп. Пулпът се пречиства от лепила и замърсители, разстила се върху широки плоскости и се пресова на големи нагрети ролки. По този начин получаваме рециклирана хартия, от която могат да се направят тетрадки, кашони и много други продукти.

 1. Здравей, разкажи ни малко повече за себе си

Казвам се Тихомир Иванов, състезател в скока на височина в леката атлетика. Два пъти съм участвал на олимпийски игри, като в Рио де Жанейро 2016 станах десети.
Извън спорта обичам да съм в природата, като едно от любимите ми хобита е риболовът. Той ми дава възможност да се отпускам и да си почивам след натоварените тренировки.

 1. Защо смяташ, че е полезно да събираме отпадъците си разделно

Всеки човек сам трябва да осъзнае необходимостта от разделното събиране на отпадъците. Това е важно, защото когато събираме боклуците разделно, се дава възможност да се изграждат нови продукти и да се дава нов живот на материалите.

 1. Какво те подтикна да бъдеш посланик на Eco Partners Club

Възможността да работя с компания, с която споделяме еднакви ценности, е вдъхновяваща. Рециклирането е нещо, което чувствам близко до себе си и знам, че е важно за околната среда.

 1. Смяташ ли, че е важно да учим децата да събират разделно и защо

На първо място е ключово децата да знаят, че мястото на боклуците е в кофата, а заедно с това те трябва да се научават и кой материал в коя кофа трябва да отиде и защо. Когато децата вече са осъзнати и им е обяснено защо изхвърляме отпадъците разделно, тогава и резултатът е по-добър.
Ще дам и пример – често на събития с деца в моя клуб „Берое“ се опитваме да предаваме този стремеж и това разбиране към децата. След състезанията събираме останалите празни бутилки и опаковки и ги хвърляме в съответните кофи. За децата много важен е личният пример.

 1. Защо е важно да водим устойчив начин на живот

Като любител на риболова често се натъквам в природата на боклуци, оставени от мои „колеги“ рибари, което ме възмущава и се налага с приятели да събираме тези отпадъци. Това е нашата планета, ние живеем тук и е наша отговорност да я пазим. Без човека на природата ще ѝ е по-добре, но тъй като сме тук, трябва да се грижим за нея.

 1. Какво би посъветвал хората, решили да водят по-устойчив начин на живот

Ще повторя, че е най-добре всеки човек сам да осъзнае важността от тази стъпка. Това ще промени начина на мислене за околната среда.

 1. Здравей, разкажи ни малко повече за себе си

Казвам се Симона Стилиянова и съм автор на блога Zero Waste Sofia и картата „Чешмите в България“, която стана полуфиналист на Европейския конкурс за социални иновации през 2019 г. По професия съм комуникатор, а блога започнах като място, в което да споделям успешните и не толкова успешни опити за живот с по-малък отпечатък върху околната среда. За моя огромна радост бързо намерих съмишленици и блогът прерасна в общност. С времето интересът ми към устойчивото развитие и желанието ми да надградя отвъд индивидуалния принос се задълбочаваха и записах специализация в сферата към University of Colorado. А през 2020 г., заедно с Божана Загорчева, експерт в управлението на проекти и активист за устойчиво развитие, обединихме познанията и опита си и създадохме Основа – компания, с мисия да обърне бизнеса към основите на устойчивото развитие. В момента балансирам между двете дейности и се чувствам страхотно, когато успея да постигна промяна в нова сфера.

 1. Защо смяташ, че е полезно да събираме отпадъците си разделно

Смятам, че е не само полезно, а направо задължително J Рециклирането е важната четвърта стъпка от zero waste философията (refuse-reduce-reuse-recycle-rot). Иначе казано – Иначе казано – да отказваш това, от което нямаш нужда, да намалиш това, от което се нуждаеш, да използваш многократно това, което вече имаш, да рециклираш или компостираш, това което иначе би стигнало до сметището. Рециклирането е ключов момент и от модела на кръгова икономика. Всичко около нас е ресурс, а не отпадък – кенчето от напитката ни може да се превърне в изцяло ново кенче, ако просто го изхвърлим на правилното място (да, алуминият се рециклира на 100%, но за сметка на това добиването на нов алуминий има пагубно действие върху околната среда).

 1. Какво те подтикна да бъдеш посланик на Eco Partners Club

Знам, че заедно можем да променяме нагласи. Да увличаме децата от най-ранна възраст, да провокираме възрастните. Вярвам, че разделното събиране трябва да се превърне в нещо нормално и това ще стане. Мечтая един ден около нас няма да има отпадъци и всичко да се използва по предназначение.

 1. Смяташ ли, че е важно да учим децата да събират разделно и защо

О, да. Спомням си, че когато бях малка (90-те) нямаше система за разделно събиране в България. Нямаше и толкова пластмаса за еднократна употреба J Когато бях на 7-8 започнах да посещавам британска езикова школа, където ни показваха как семействата във Великобритания събират отпадъците си разделно. Спомням си колко бях впечатлена и изненадана, че ние не го правим. Опитах да пренеса практиката в семейството си, но тогава не се получи. J) Сега вече в България имаме страхотна система. Децата са прекрасни малки хора, отворени за идеята и просто чакат да им дадем пример. Синът ми, който е на 3 г. се справя много добре и когато в него има опаковка вече почти автоматично казва „отивам да го рециклирам“. J Възпитавайки едно такова поколение, ние възпитаваме отговорни млади хора, които да се погрижат за собственото си бъдеще.

 1. Защо е важно да водим устойчив начин на живот

От шестия доклад на Междуправителствената група по изменение на климата (IPCC), който излезе миналото лято, стана ясно, че с този темп на потребление и управление на природните ресурси ни остават 4 години преди да преминем температурната бариера от 1,5 градуса. Достигането ѝ би довело до необратими промени в климата, застрашаващи цялото човечество. За да избегнем най-значимите последици от промените в климата, трябва да намалим наполовина емисиите на парникови газове преди 2030 г., и да постигнем нетни нулеви емисии преди 2050 г. За да го постигнем трябва да действаме на всички нива – като индивиди, бизнеси, общини и правителства. Но трябва да действаме незабавно.

 1. Какво би посъветвал хората, решили да водят по-устойчив начин на живот

За мен е важно навиците да се преплитат с лекота в ежедневието, за да не ни тежат. При всеки човек е възможно те да се различават. Моето основно правило, което намирам за универсално, е да си задавам въпроса „Това наистина ли ми трябва?“ преди всяка покупка. Ще се изненадате колко помага и от колко много неща, всъщност, нямаме нужда – като например бутилираната в пластмаса вода, 20-тата тениска, която ще облечем веднъж и др. След като сме ограничили ненужните покупки, опаковки и т.н., разделното събиране е много приятна и лесна следваща стъпка. Тук можете да откриете кратки насоки как да се справите с разделното събиране на отпадъците от опаковки в България. Компостирането също изобщо не е толкова сложно, колкото сме си мислили, а в същото време с него можете да намалите 1/3 от отпадъците си. И така, без излишни покупки, с малко рециклиране и компостиране можете като мен да намалите отпадъците си с близо 80%.

 1. Здравей, разкажи ни малко повече за себе си!

Здравейте, аз съм Рада, но онлайн съм по-позната като Thrift Sheep. Аз съм дете на природата – обичам я и я ценя истински, а и точно там се чувствам най-пълноценна и жива. През последните 5 години развивам “овцата” – започнах от блог, чрез който да се опитам да популяризирам пазаруването на дрехи и стоки втора употреба. Впоследствие установих, че имам желание да променя и други свои навици, и да споделям опита си онлайн – така през 2017-2018 се зопазнах с философията за нулевите отпадъци. През 2019 пък си казах, че писането на статии не ми се струва достатъчно и пожелах да надградя – тогава се появи подкаста ми “Радини вълнения”, в който си говорим за природосъобразен и здравословен начин на живот във всичките му аспекти – от биоразнообразие и климат, през човешки права, устойчиви бизнеси и иновации, до образование и социални дейности.

Създател съм на съдържание, част съм от екипа на неправителствена организация за образование; отделно обичам да слушам и откривам музика, да ходя по концерти, да чета книги, да съм активна – тичайки, карайки колело, катерейки баири и т.н.

 1. Защо смяташ, че е полезно да събираме отпадъците си разделно 

Забелязвам, че разделното събиране е първата крачка на всеки (градски) човек, който иска да направи каквото му е по силите, за да помогне на природата. Ходейки до цветните контейнери пък постепенно си отваряме очите за това КОЛКО и КАКЪВ отпадък генерираме, наблюдаваме “съставките”, учим се да ги разпознаваме, а след това и да търсим по-природосъобразните избори съзнателно. Вярвам, че това е и отправна точка, чрез която да ценим природните ресурси още повече, и да не ги приемаме за даденост.

 1. Какво те подтикна да бъдеш посланик на Eco Partners Club

Без правилните съмишленици този път е самотен и скучен! И се радвам, че Еко Партнърс са сред тях 🙂

 1. Смяташ ли, че е важно да учим децата да събират разделно и защо

Бих отговорила отново в духа на по-горния въпрос. Децата са малки гъбки, които попиват лесно информацията. И докато при някои по-възрастни, уви, навиците за линейност са почти необратими, то децата носят свежия заряд, те ще бъдат юношите скоро, а след това и следващото поколение възрастни.

 1. Защо е важно да водим устойчив начин на живот

Потапяме се в света на бързата мода, бързата храна, бързите срещи.. Няма да навлизам в подробности за островите от пластмаса, микро и нано-пластмасовите частици в човешкото тяло, загубата на биоразнообразие или пък замърсените водоеми дори в България. Да живееш в синхрон с природата е процес, път без крайна точка. Той е осъзнат и със сигурност не е просто тренд – когато позволиш на дадени практики да навлязат в ежедневието ти, то не след дълго те се превръщат в навици. А устойчивият живот се гради на такива навици, осъзнати избори, премереност и уважение към природата.

 1. Какво би посъветвал хората, решили да водят по-устойчив начин на живот

Дайте си време! Имайте търпение към себе си и околните! Не се обезкуражавайте и не позволявайте на мрачните еко мисли да ви попречат. (Всички сме били там и не е гот!) Интересувайте се, четете, слушайте, говорете, разговаряйте. Огледайте се за “добре забравеното старо” около себе си, търсете практичните, простички решения – и те ще се окажат точно под носа.

Община Златарица ще участва в нашата училищна надпревара „Дай „Pet““

С кампания „Дай PET: Училищна надпревара“ мотивираме ученици, учители, ръководство и целия персонал на училищата в общината да обърнат специално внимание на пластмасовите бутилки от напитки до 3 л. през месец юни. Пластмасовите бутилки от напитки са един от най-масово разпространените отпадъци, замърсяващи природата! А материалите, от които са направени, са ценна суровина, която, когато

Нова кампания с награди в Eco Partners App

Отпадъците от пластмасови и стъклени бутилки от напитки и алуминиеви кенчета са измежду най-разпространените видове опаковки, които попадат в околната среда и замърсяват нашите градове и природни зони. За да се справим с този проблем, обединяваме усилията си в нова кампания, която има за цел да събере информация за теглото на кенове, стъклени и пластмасовите

Продължаваме кампанията с награди GiftCard в община Велико Търново и тази година!

Приятели, с радост ви съобщаваме, че продължаваме и тази година кампанията ни с награди в община Велико Търново, в която ни предавате разделно събрани пластмасови бутилки от напитки до 3 л. Продължавайте да ни предавате разделно събрани пластмасови бутилки от напитки до 3 л. на площадката в кв. Чолаковци на ул. Дълга лъка 9Б и

Дай „Pet“, Благоевград!

Събираме отпадъци и даваме награди! Формулата за чиста околна среда и мотивирани ученици. Казваме „Дай „Pet““ на Благоевград! С кампания „Дай PET: Училищна надпревара“ мотивираме ученици, учители, ръководство и целия персонал на училищата в общината да обърнат специално внимание на пластмасовите бутилки от напитки до 3 л. в периода от 23 октомври до 24 ноември

Еко Партнърс & Go Guide за зелена трансформация на заведенията

Изключително щастливи сме да споделим с вас за нашето ново продуктивно еко-партньорство, което изградихме. ЕКО ПАРТНЪРС & GO GUIDE Търсейки нови начини да допринасяме за създаване на нагласи и навици за опазване на околната среда и като надграждане на усилията ни да трансформираме в зелена посока дейността на туристическия бранш, се обърнахме към една от

Нова кампания – игра с награди, в Eco Partners App!

Започваме нова кампания – игра с награди, в нашето уникално мобилно приложение Eco Partners App! Вярваме в силата на общността и важността на опазването на околната среда. Затова се обединяваме с партньорите в кампанията и с вас – потребителите на мобилното ни приложение. За да развием още една иновация за подобряване на разделното събиране на

С пътуваща изложба разкриваме пътя на отпадъците

Пътуваща фотоизложба за ползите от разделното събиране на отпадъци „Мога да бъда“ тръгна на турне в нашите общини. Изложбата разказва за новия живот, който се дава на отпадъците след като бъдат рециклирани и процесите по третиране, през които минават отпадъците, след като попаднат в цветните контейнери. С кампанията целим да покажем на обществото, че един

Кампания „Дай „Pet““ ще раздава награди в училищата в община Горна Оряховица

След страхотния старт на кампания „Дай „Pet“: Училищна надпревара“ в община Габрово, където 11 училища рециклираха 1 260 кг. отпадъци и си спечелиха страхотни награди, казваме „Дай „Pet““ и на община Горна Оряховица. През целия месец март тази година 10 училища в гр. Горна Оряховица и по-малките населени места в общината, ще събират пластмасови бутилки

Продължаваме кампанията с награди GiftCard в община Велико Търново и тази година!

Приятели, с радост ви съобщаваме, че продължаваме и тази година кампанията ни с награди в община Велико Търново, в която ни предавате разделно събрани пластмасови бутилки от напитки до 3 л. Продължавайте да ни предавате разделно събрани пластмасови бутилки от напитки до 3 л. на площадката в кв. Чолаковци на ул. Дълга лъка 9Б и

Нови контейнери за разделно събиране на пластмасови бутилки от напитки до 3 л.

В края на 2021 г. беше приета Наредбата за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда, която е в сила от началото на тази година. Тя залага изискване за подобряване на разделното събиране на пластмасови опаковки от напитки с обем до 3 л. В тази връзка организациите по оползотворяване на отпадъци от опаковки

Старт на кампания във всички училища в община Габрово

Стартираме образователна кампания във всички общински училища в община Габрово! С кампания „Дай PET: Училищна надпревара“ мотивираме ученици, учители, ръководство и целия персонал на училищата в общината да обърнат специално внимание на пластмасовите бутилки от напитки до 3л. В края на 2021 г. беше приета Наредбата за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната

Стартираме кампания „Да изчистим Дунав заедно“

Знаете ли, че река Дунав е сред 10-те реки в света, застрашени от най-силно замърсяване? По време на пътя й през Европа, тя събира водите си от цели 19 държави, като в долната си част, където сме и ние, вече е силно засегната от човешката дейност, изливайки тонове пластмаса в Черно море и световния океан.

Първа кампания на Еко Партнърс в Плевен

На 4 юни за първи път ще гостуваме с информационна кампания за разделното събиране в град Плевен. Подготвили сме много игри и изненади за деца и възрастни. На площада пред общината всеки посетител ще може да научи повече за разделното събиране на отпадъци, а за най-добрите ще има и награди. За да бъде преживяването пълно

„Чист и зелен Благоевград! От нас зависи!“

Мащабната кампания за почистване в община Благоевград – „Чист и зелен Благоевград! От нас зависи!“, отново обединява благоевградчани в една обща кауза. На 14 май от 10.00 часа официално ще бъде поставено началото на голямото почистване. След дълго прекъсване, екипът на кмета Илко Стоянов възобновява кампанията, като тази година тя ще премине под патронажа на

С нова кампания с награди стимулираме разделното събиране във Велико Търново

Приятели, нямаме търпение да обявим, че от 1-ви май (неделя) стартираме поредната кампания, с която искаме да мотивираме жителите на община Велико Търново още по-добре да събират разделно отпадъците от опаковки! Както знаете, заедно с общинската администрация, изградихме площадка за разделно събиране на отпадъци в кв. Чолаковци и започнахме мобилно събиране на отпадъци от опаковки

С мобилен пункт ще подобрим разделното събиране в община Велико Търново

С още една инициатива ще подобрим разделното събиране на отпадъци от опаковки в община Велико Търново! От този уикенд започва работа мобилен пункт за разделно събиране на отпадъци от опаковки. Ще разпознаете хубавия бус на Еко Партнърс, който през съботните и неделните дни по график ще посещава всички жилищни райони на гр. Велико Търново. Бусът,

Добавяй баркодове и печели награди с Eco Partners App!

На 11 март даваме старт на новата ни кампания, свързана с мобилното приложение Eco Partners App!  В края на 2021 г. беше приета Наредбата за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда, която е в сила от началото на тази година! Тя залага изискване за подобряване на разделното събиране на пластмасови опаковки

Пункт за разделно събиране на отпадъци започва работа във Велико Търново

От днес започва работа дългоочакваната площадка за разделно събиране на отпадъци, която изградихме съвместно с община Велико Търново. Жителите на гр. Велико Търново и общината ще могат от днес да предават на нея разделно събрани отпадъци от опаковки от хартия, пластмаса, метал и стъкло. С помощта на електронна везна, снабдена със специализиран софтуер, разработен от

Eco Partners App – дигиталният помощник в разделното събиране

Рециклирането е възможно, единствено ако отпадъците се събират разделно – и то правилно! Колкото и лесно да звучи на теория, разделното събиране на отпадъци от опаковки все още е предизвикателство пред обществото ни, което не трябва да подценяваме. Но нашата работа е насочена именно към справяне с това предизвикателство! Създадохме мобилно приложение, което ще улесни

ЕКО ПАРТНЪРС и МЕТРО България в обща инициатива

Стартираме първата си съвместна инициатива с МЕТРО България. Като техен еко партньор, ще вземем участие в активностите, организирани от веригата във връзка с Фестивал на розовия домат. Поради ограниченията, които се наложиха заради епидемичната обстановка, организаторът на ежегодното събитие – Метро Академия, пренася част от дейностите във виртуалното пространство, защото страстта към храната, българските традиции

Събираме разделно на Пейка Urban Park Fest в Перник

Първият парк фест “Пейка” започва в Перник. От 3-ти до 5-ти септември Перник ще се превърне в притегателна парти точка за всички любители на музиката. Фестът ще се проведе на три локации – централния парк, западния парк и пернишката крепост. Там ще има три сцени, където ще се случат четири партита, които ще пресъздадат лятната