Заедно срещу вандалите

Заедно срещу вандалите

С изграждането на системи за разделно събиране на отпадъци от опаковки целим да допринесем за опазването на природата, пестенето на ресурси и енергия, да се създаде приятен облик на градските пространства, предназначени за събиране на отпадъци, като ключови такива в модерното умно управление на ресурсите в градовете. Правим всичко възможно това да се случва по-най добрия начин и вярваме, че всички заедно сме отговорни за постигането на добри резултати.

Контейнерите за разделно събиране на отпадъци, както и съдържанието в тях, са собственост на ЕКО ПАРТНЪРС. Загубите от повреждане или кражба на имущество на организацията биха могли да бъдат огромни, а финансовите удари върху дейността на организациите по оползотворяване рефлектират пряко или косвено върху ефективността на системите.

За нас са неприемливи всякакви прояви на незачитане и потъпкване на съвместните усилия на всички, които се стараят да постигат високите цели, които си поставяме заедно.

Най-честите хулигански прояви на вандализъм, свързани с контейнерите за разделно събиране на отпадъци от опаковки, са:

  • Подпалване
  • Обръщане
  • Чупене
  • Драскане
  • Местене
  • Кражба на контейнери или на съдържанието им.

Всяко едно от тези деяния е в разрез с българските закони и може да бъде както административно нарушение, така и деяние по Наказателния кодекс – хулиганство, кражба и др. Посегателството върху чужда собственост е престъпление, което следва да се преследва с цялата строгост на закона.

Призоваваме всички граждани, които полагат усилия за разделно събиране и имат отговорно отношение към природата и заобикалящата ги градска среда, да бъдат наши съмишленици в борбата с вандализма и кражбите. Ако станете свидетел на хулигански прояви спрямо контейнери за разделно изхвърляне на отпадъци от опаковки на Еко Партнърс, молим да се свържете незабавно с нас на посочения върху контейнерите безплатен телефонен номер 0800 20 015, чрез формата за обратна връзка в сайта ни или на нашата ФБ страница. Ако успеете да заснемете нарушителите или разполагате с друг снимков материал, свързан със сигнала ви, моля да го приложите. Призоваваме ви по възможност сигналите да съдържат координати за връзка с подателя.

Използваме случая и да напомним за законовото задължение (чл. 133, ал. 1 от Закона за управление на отпадъците) на всеки гражданин да изхвърля разделно отпадъците на предназначените места. Нарушаването на предписанията в закона се наказва с глоба от 300 до 1000 лв.