Международен ден на река Дунав

29 юни, 2021,

 

Всяка година на 29 юни 14-те държави от Дунавския басейн заедно честват една от най-големите речни системи на Европа, както и хората и дивата природа, които разчитат на нея. Темата за Международния ден на река Дунав за 2021 г. отново е Окрий Дунав.

За да почетем този ден, организираме своеобразен фестивал с най-различни активности! Ще почистим няколко района по бреговете на Дунав и Янтра, ще организираме детски пленери, ще караме каяци и още много забавни и образователни дейности.

Началото ще поставим в Международния ден на р. Дунав, 29 юни, в гр. Свищов с изключително богата програма за деца и възрастни през целия ден:
🕙 10:00 – 16:00 ч.
🎨Децата и река Дунав – детски пленер. Рисунка на тема „Дунавски пейзажи“. Обучителни и спортни игри с деца.
👉Разходка по хълмовете над с. Вардим с изглед към реката. 🧚‍♀️Изграждане на мини езеро за водни кончета – естествен враг на комарите.
🥪Приготвяне на обяд: здравословна салата, картофи на жар, пълнозърнести пърленки с масло на каменна плоча.
Място за събиране на участниците: Площада срещу читалището в с. Вардим
Желаещите да участват трябва да се придвижат до с. Вардим. В 10:00 ч. на площада срещу читалището ще ги посрещне представител на Родителски кооператив „Тих бял Дунав“. Децата трябва да носят предпочитано средство за рисуване – водни бои, флумастери, пастели или др. Листи за рисуване са осигурени от организаторите.
🕔 17:00 – 18:00 ч.
♻️ Грижа към реката – почистване района на мемориален парк „Паметниците“.
📍 Място за събиране на участниците: Детската площадка на парк „Паметниците“
Организаторите осигуряват ръкавици за всеки участник и чували, в които да се събират отпадъците, както и рециклираните на годните за това отпадъци.
🕕 18:00 – 18:30 ч.
👉Любопитно за Дунав – викторина, посветена на реката.
📍 Място: Детската площадка на парк „Паметниците“
Подготвили сме няколко въпроса, свързани с река Дунав. Няма ограничения за участие във викторината. Всички са добре дошли.
🕖18:45 – 19:30 ч.
🚣‍♂️Разходка с каяк за малки и големи.
📍 Място за събиране на участниците: Детската площадка на парк „Паметниците“
Опитайте това приключение. Ще поискате да повторите. Разходката е кратка (от порядъка на 10-15 минути), за да могат да се включат повече участници. Осигурени са спасителни жилетки. Не е нужно участниците да могат да плуват. Каяците са двуместни. Във всеки каяк има един опитен водач, който се грижи за сигурността на участника. Разходката е в близост до местността „Паметниците“.
🕢 19:30 – 20:30 ч.
🚣‍♀️🏆🚣 Състезание с двуместни каяци от „Паметниците“ до с. Вардим (за лица над 18 години).
📍 Място за събиране на участниците: Детската площадка на парк „Паметниците“
Дистанцията е сравнително кратка. Осигурени са спасителни жилетки и съпътстваща моторна лодка. Не е нужно участниците да могат да плуват.
Това събитие е организирано от:
⭐️ Център за регионална интеграция и развитие – Свищов
👨‍👩‍👧‍👦Родителски кооператив „Тих бял Дунав“ – Свищов

 

Следете всички новини за събитието тук.