Старт на кампания "Да изчистим Дунав заедно"

5 юни, 2022, 11:00

Знаете ли, че река Дунав е сред 10-те реки в света, застрашени от най-силно замърсяване? По време на пътя й през Европа, тя събира водите си от цели 19 държави, като в долната си част, където сме и ние, вече е силно засегната от човешката дейност, изливайки тонове пластмаса в Черно море и световния океан.

За четвърта поредна година Еко Партнърс България, съвместно с Басейнова дирекция Дунавски районWaste Free Oceans и Каяк клуб Свищов организираме почистване в редица градове по продължението на реката. Почистванията ще бъдат съпроводени от много интересни образователни дейности и игри за деца и възрастни, с които ще мотивираме участниците да опазват реката чиста и, разбира се, ще сложим ударение върху правилното изхвърляне на отпадъците – разделното събиране.

Откриването на кампанията с име „Да изчистим Дунав заедно“ ще бъде на 5 юни в с. Долни Вадин от 11 ч., където местни граждани и природолюбители ще могат да се включат в почистването на района и във всички други дейности, които подаряваме на участниците.

Началото на кампанията ще дадат домакините на първото събитие: кметът на с. Долни Вадин, г-н Иван Спасов, г-жа Анелия Радулова от читалище „Съзнание 1927“. Акцията по почистване ще се води от директора на Басейнова дирекция „Дунавски район“, инж. Петър Димитров.

За да се насладят на съкровищата на реката, посетителите ще имат възможност да се повозят с каяк по нея и да запечатат момента с красиви снимки. По време на цялата кампания, всеки помогнал в почистването, ще може да се включи в специално организиран фотоконкурс, където притежателят на най-добрата снимка ще може да спечели фотоапарат за моменти снимки.

Кампания „Да изчистим Дунав заедно“ ще продължи до м. ноември, като в нея ще обединим хиляди българи около целта ни – по-чиста околна среда за всички!

За повече информация за кампанията следете Facebook страницата ни, където ще публикуваме допълнителни подробности.

Смята се, че в делтата на р. Дунав има повече от 5000 отделни вида животни и растения. Тя е предпочитано място за обитаване от множество видове диви животни и птици. Заедно можем да пазим реката чиста и да се грижим да запазим биоразнообразието в района.